COCO CHANEL

z22Coco Chanel, eller Gabrielle Chanel som hon egentligen hette, hade en en svår uppväxt redan från födelsen då hon föddes i ett fattighus 1883 i Frankrike och vid tolv års ålder förlorade hon sin mor. Efter hennes mors död hade hennes far varken råd eller tid att ta hand om familjen och blev därför tvungen att lämna Gabrielle och hennes systrar på ett barnhem. Under tiden hon bodde på barnhemmet lärde nunnorna henne att sy, och man skulle kunna säga att det var där hennes karriär startade.

När Chanel lämnade barnhemmet vid arton års ålder fick hon jobb som sömmerska tack vare sina kunskaper från barnhemmet, men hon började även jobba som cafésångerska, där hon fick smeknamnet ”Coco”.

Efter Chanels hårda arbete som sömmerska fick hon tillslut nog och bestämde sig för att börja tillverka noggrant handgjorda hattar som tillslut ledde till öppnandet av hennes första butik i Paris. En butik där hon sålde sina handgjorda hattar och i samband med det började namnet Chanel spridas från läppar till läppar på Paris alla gator.

Men det var inte förrän år 1913 som Chanel slog igenom på riktigt. Då byxan fortfarande var ett plagg som endast fick bäras av män. Tills Chanel kom in i bilden och bröt mot alla så kallade moderegler. Hon förstod (till skillnad från männen) hur kvinnor ville leva och klä sig. Därför skapade hon en kollektion som bestod av maskulina sportkläder för kvinnor. Även fast det fortfarande ansågs ofint för kvinnor att bära byxor, så blev hennes kollektion älskad och befriade många kvinnor från den obekväma korsetten.

Nu när Chanel hade ena foten inne i den hårda modebranschen bestämde hon sig för att återigen slå igenom, men den här gången genom att vara först ut med en parfym i sitt eget namn, Chanel no.5. Vissa säger att parfymen heter så för att det var den femte doften Chanel luktade på. Medan andra säger att siffran fem var Chanels lyckonummer. Hur som helst gjorde parfymen Chanel framgångsrik, och speciellt efter att Marilyn Monroe fått frågan vad hon hade på sig i sängen och svarade, ”bara två droppar av Chanel no.5”. Parfymen är än idag en av dom mest sålda parfymerna i hela världen.

Med sina kreativa tankar och ett öga för färg, form och mönster, hade Chanel alltid något nytt på gång, bland annat skapade hon”den lilla svarta”, ”Chaneldräkten ”och väskmodellen ”2.55”.
Om man jämför Chanel med andra designers, var Chanel den enda som såg det som något ritkigt positivt när andra designers kopierade hennes kläder. Chanel menade alltså, om någon försöker göra det hon har gjort så betyder det att dom gillar det hon gör.

Tyvärr har alla sagor ett slut, och för Chanel slutade hennes saga vid 87 års ålder, mitt uppe i arbetet på en ny vårkollektion. Men tack vare den halvsvenske modeskaparen Karl Lagerfeld som tog över efter Chanels död och förde namnet Chanel vidare, kunde sagan om Chanel fortsätta. För än idag går Karl i i Chanels fotspår när det kommer till det enkla men stilsäkra skapandet av mode.

Coco Chanel gick från en fattig flicka till en odödlig modeikon. Hon bröt mot de så kallade mode reglerna och skapade ett mode som gjorde världen lite mer jämställd mellan kvinnor och män. Coco Chanel, kvinnan som förändrade modevärlden och skapade en helt ny.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *